Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

Berlioz: Harold op weg naar Italië

“Harold en Italie” is een stuk dat niet zo eenvoudig in een categorie te plaatsen is. Het is noch een echte symfonie noch een echt soloconcert. De ondertitel van Berlioz geeft enig uitsluitsel: “Symfonie in vier delen met een solo altviool”.

Lees meer...

Trois Nocturnes van Debussy: schilderen met muziek

De titel “Nocturne”dient hier op een algemene en meer in het bijzonder, schilderkunstige wijze te worden geïnterpreteerd. Hij duidt daarom niet op de gebruikelijke (muzikale) vorm van de Nocturne, maar daarentegen op alle verschillende indrukken en de speciale effecten van het licht die het woord suggereert.

Lees meer...

Dansen op Fanfare uit La Peri van Dukas

Dukas schreef de balletmuziek voor “La Peri” in 1911, voor een danseres uit het befaamde gezelschap “Ballets Russes” die aanvankelijk was gepasseerd voor de titelrol maar vervolgens op eigen gelegenheid een uitvoering had georganiseerd.

Lees meer...

De erotiek van Ravels Boléro

“Dit stuk gaat in wezen over de geslachtsdaad; dat is de reden waarom het het enige klassieke muziekstuk is dat jongeren interessant vinden””. Dit merkte een commentator ooit zurig op over Ravel’s Bolero .

Lees meer...

De Gesellen van Mahler

Een gezel is een begrip uit het middeleeuwse gildensysteem. Het is iemand die in zijn opleiding tot een beroep de basis onder de knie heeft, maar nog niet het niveau van het meesterschap heeft bereikt. Om de finesses van zijn vak te leren

Lees meer...

Poolse vioolvirtuozen

Twee jonge virtuoze Poolse violisten zijn te gast bij het DSO in een volledig Pools programma. Piotr Jasiurkowski speelt het 2e vioolconcert van Wieniawski, naast Brahms en Tsjaikovski een van de grootste vioolconcerten van de 19e eeuw. Klara Gronet is te bewonderen in Karol Lipinski’s Variaties op een thema uit de opera La Cenerentola (Assepoester) van Rossini. Daarin is goed te horen dat Lipinski bevriend was met zijn tijdgenoot Paganini.

Lees meer...

Lucian-Leonard Raiciof soleert met het DSO

Lucian-Leonard Raiciof, bekend als concertmeester van het Residentie Orkest, speelt op 8 en 9 april 2017 het 3e vioolconcert van Saint-Saëns met het DSO. Wij zijn heel blij en vereerd dat hij dat met ons wil doen en verheugen ons op een prachtig concert.

Lees meer...

Een geurig Requiem

Voor de zevende keer organiseerde de Stichting 'Meezingen in Delft' een scratch van het Requiem van Mozart in de Oude Kerk van Delft. Voor de eerste keer onder leiding van FDFZ-dirigent Raymond Honing (Nieuw Kamerkoor Delft) en ook voor de eerste keer met geuren(!). 

Lees meer...