Delfts Symphonie Orkest

Klassiek speelt bij DSO!

Mare Liberum op Delft Festival 13 juni 2015

Met de twee mooie voorjaarsconcerten net achter de rug, is het DSO alweer begonnen aan het volgende programma. Op 13 juni zullen we in de Oude Kerk twee concerten geven in het kader van het Delft Festival. Het DSO voert samen met het Toonkunstkoor Rotterdam het stuk Mare Liberum uit van de Haagse componist Roel van Oosten. Het stuk is gebaseerd op teksten van Hugo de Groot over oorlog, vrede, welvaart en de vrije zee.


Bij het 725-jarige jubileum van het Hoogheemraadschap van Delfland speelt het DSO samen met Toonkunst Rotterdam Mare Liberum. Solisten in dit concert zijn de sopraan Heleen Koele en bariton Frans Fiselier. Van Oosten schreef dit werk op verzoek van Toonkunst Den Haag, in 2009. De titel verwijst naar de verhandeling van rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583-1645), die in 1609 in opdracht van de VOC het principe van de vrije toegang tot en handel op zee beschreef. Van Oosten gebruikte teksten van Hugo de Groot en de dichters Wilfred Owen (als Engelse soldaat gesneuveld in WO I), John McCrae (Canadese luitenant-kolonel, eveneens in WO I omgekomen) en de A­me­ri­kaan­se dichter Walt Whitman (1819-1892). De ideeën van Hugo de Groot zijn van grote invloed geweest op het internationale recht en domineren nog steeds het hedendaagse zeerecht.

Mare Liberum wordt twee keer uitgevoerd, als onderdeel van een hele dag Delft in Muziek. Klik hier voor het complete programma, waaraan o.a. ook Ton Koopman en het Egidius Kwartet meedoen.


Zaterdag 13 Juni 2015 
Aanvang 15:30 uur (dirigent Peter Gaasterland) en 20:30 uur (dirigent Maria van Nieukerken)
Locatie: O
ude Kerk in Delft, Heilige Geestkerkhof 25
Toegang is gratis